FAQ – Informatie met betrekking tot Chinese webshops

FAQ – Informatie met betrekking tot Chinese webshops

Ik heb inmiddels meer dan 10 jaar ervaring met het kopen van Chinese producten via verschillende Chinese webshops. Op deze website vind je meer dan 10.000 producten van verschillende betrouwbare Chinese webshops. Hieronder zal ik de veelgestelde vragen beantwoorden met betrekking tot Chinese webshops.

1. Waar kan ik mijn bestellingen van Chinese webshops volgen met een tracking nummer?

Wanneer je een tracking nummer krijgt van Chinese webshops, dan kun je deze bestelling meestal volgen op de volgende website: Pakket volgen via deze website

Meestal krijg je alleen een tracking nummer wanneer het bedrag van je bestelling relatief groot is. In de verzendstatus zie je dan dat het pakket verzonden is, vertrokken is uit China en dan uiteindelijk aankomst in het land zelf. Chinese webshop bestellingen worden in Nederland bezorgd door PostNL. Wanneer het product van je bestelling dermate groot is en niet door het brievenbus past, dan levert de pakketbezorger van PostNL meestal jouw pakket. Of je krijgt een bericht van PostNL in je brievenbus om het op te halen in een PostNL vestiging/afhaal punt in de buurt van je woning.

2. Wat is de verwachte levertijd voor bestellingen van Chinese webshops uit China?

Meestal heb je de bestelling van een Chinese webshop uit China binnen 3 a 4 weken in huis nadat het pakket verzonden. Soms duurt het wat langer en soms heb je het eerder binnen. Wanneer de feestdagen nadert (o.a. kerst, Chinese nieuwjaar, etc), dan kan het wat langer duren voordat het in huis hebt. Soms kun je ook kiezen voor snelle verzending zoals DHL en UPS, maar je moet dan wel een extra bedrag betalen. Een bestelling verzonden via DHL en UPS heb je meestal binnen 1 week in huis nadat het verzonden is.

Sommige Chinese webshops hebben ook een warenhuis in Europa, dit betekent dat je pakket eerder in huis hebt (meestal binnen 14 dagen). Maar Chinese producten van een Europese warenhuis zijn meestal iets duurder ten opzichte van producten die verzonden zijn uit China.

3. Welke betaalmethode moet ik kiezen bij Chinese webshops?

Mijn voorkeur gaat uit naar Paypal of Credit Card. Je kunt gratis een rekening openen bij Paypal en vervolgens kun je een bedrag overmaken van je bankrekening naar je Paypal account. Met Paypal of Credit Card heb je kopersbescherming wanneer jouw pakket niet is aangekomen in Nederland. Je krijgt dan het bedrag terug. Stuur altijd eerst een bericht of e-mail naar de Chinese webshop voordat je het geld terugvraagt. Ze kunnen je misschien helpen met het volgen van je pakket of ze storten zelf het geld terug. Nogmaals, met Chinese pakketjes moet je altijd geduld hebben, stuur pas een bericht of e-mail wanneer je de bestelling niet binnen 2 maanden in huis hebt.

Sommige Chinese webshops hebben ook iDeal als betaalmogelijkheid, dat is natuurlijk zeer handig, maar je hebt dan geen kopersbescherming. Mijn ervaring met de klantenservice van Chinese webshops is zeer positief, ze helpen je goed met eventuele vragen/problemen. Sommige Chinese webshops hebben zelf Nederlanders

4. Kunnen Chinese smartphones gebruikt worden in Nederland?

Ja, Chinese smartphones kunnen gewoon in Nederland gebruikt worden. Chinese smartphones hebben een relatief lage prijs gezien de specificaties die ze hebben. Je hebt goedkope Chinese smartphones van rond de 80 US Dollar tot wel smartphones die rond de 400 US dollar of meer kosten. Dat hangt natuurlijk af van de specificaties die ze hebben (scherm type, CPU, RAM en ROM geheugen, camera sensor, behuizing, etc). Bekende Chinese (smartphone) merken zijn Xiaomi, Meizu, Huawei, Oppo/Vivo, Lenovo, ZTE en LeEco.

Chinese smartphones die je in Chinese webshops kunt vinden gebruiken dezelfde frequenties als in Nederland (GSM/WCDMA (3G)/FDD-LTE (4G), anders staat dit duidelijk vermeldt in de product informatie. China heeft namelijk meerdere telefoon netwerken, ene netwerk gebruikt dezelfde type netwerk als in Europa (GSM/WCDMA (3G)/FDD-LTE (4G)).

Je kunt dus gewoon bellen en Internetten met je Chinese smartphone. Meestal ontbreekt 4G LTE band 20 (800MHz) op je Chinese smartphone. Dat is in principe niet zo erg, want T-Mobile,  Tele2, KPN en Vodafone gebruiken ook andere frequenties voor 4G Internet, band 3 (1800MHz) en/of band 7 (2600MHz). 3G Internet (WCDMA) werkt natuurlijk ook op je Chinese smartphone.